?

 

Jeśli nie jedliście jeszcze śniadanie to zapraszam do mnie na puszyste, delikatne, miękkie, pszenne bułeczki na maślance. Przepis na ciasto jest rewelacyjny – z ciastem bardzo dobrze się pracuje i bardzo szybko wyrasta. 

U mnie z masłem i miodem z różą. Pycha!

Miłego dnia i smacznego ;-)

 

Źródło przepisu: Kornik (z moją małą zmianą)

 

Składniki na 12 bułeczek:

600 g mąki pszennej

1 opakowanie drożdży instant 

200 ml ciepłej wody (dałam 130 ml)

200 ml maślanki (dałam 250 ml)

2 łyżki oleju

2 łyżeczki cukru

1 1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

Wszystkie suche składniki – mąkę, drożdże, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce.

W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki – wodę, maślankę i olej.

Połączyć suche i mokre składniki i wyrobić ciasto (dłońmi lub mikserem). Ciasto powinno być miękkie i nie lepiące się do dłoni. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

Delikatnie wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić, podzielić na 12 równych części. Każdą część uformować w zgrabną okrągłą bułeczkę. Układać na blasze i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200oC.
Wyrośnięte bułki posypać delikatnie mąką

Piec 12-15 minut, studzić na kratce.

Smacznego!