Rodzynkowiec

rodzynkowiec1 rodzynkowiec2

rodzynkowiec5

rodzynkowiec3

rodzynkowiec6

 

Niebo w gębie! Biszkoptowe, kakaowe blaty przełożone konfiturą wiśniową i kakaowym kremem budyniowo-maślanym. Wierzch zdobi i dodaje niesamowitego smaku polewa czekoladowa z rodzynkami nasączonymi wcześniej w alkoholu. Ciasto idealne na różnego rodzaju święta jak i do codziennej kawy.
Kto wie, może spróbujcie upiec rodzynkowca na niedzielne popołudnie?

Miłego weekendu!

 

Składniki na biszkopt:

3/4 szklanki mąki

2 łyżeczki kakao

4 jajka

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku o pieczenia

 

Składniki na krem czekoladowy:

2 szklanki mleka

1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao Puchatek

+ 125 g miękkiego masła

 

Składniki na polewę:

150 g rodzynek (użyłam królewskich)

100 czekolady mlecznej

100 g czekolady gorzkiej

50 g masła

1/2 szklanki wódki

1/2 szklanki gorącej wody

 

Dodatkowo:

250 ml zaparzonej herbaty

Sok z ½ cytryny

1/2 szklanki konfitury wiśniowej

 

Dzień przed pieczeniem zalać rodzynki wódkę i gorącą wodą. Zostawić na co najmniej 12 godzin.

Piekarnik nagrzać do 180°C, grzanie góra-dół. Prostokątną blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Cały czas ubijać dodawać po jednym żółtku. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszać sypkie składniki do masy jajecznej. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec ok. 25-30 min. Po upieczeniu, wyjąć blachę z piekarnika i zrzucić z wysokości naszych kolan blachę na podłogę/deskę.

Przygotować czekoladowy krem. Pół szklanki mleka odlać i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę zagotować z cukrem, kakao. Kiedy mleko będzie gorące szybkim ruchem wlać budyń i doprowadzić w bulgotania. Ostudzić. Masło utrzeć na puszysty krem. Dodać po łyżce ostudzonego budyniu aż powstanie gładki krem.

Przygotować polewę: Czekoladę i masło rozpuścić w garnuszku. Dodać odsączone rodzynki, chwilę pogotować. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.

Zaparzyć herbatę i wymieszać ją z sokiem z cytryny.

Ostudzony biszkopt przeciąć na pół i obficie skropić przygotowanym naparem herbacianym. Na dolnej warstwie rozsmarować słoiczek konfitury wiśniowej, a na nim krem czekoladowy. Przykryć drugim blatem ciasta. Drugi blat zwilżyć ponczem i polać zgęstniałym już sosem czekoladowym. Schłodzić w lodówce i podawać.

Smacznego!

rodzynkowiec01

rodzynkowiec7

Odpowiedz na „judikAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>