rogaliki z dodatkiem ziemniakow

rogaliki z dodatkiem ziemniakow1

rogaliki z dodatkiem ziemniakow2

 

Dzięki dodatkowi małej ilości ziemniaków rogaliki zachowują dłużej świeżość, a ich obecność w cieście wcale nie jest wyczuwalna. Są delikatne i puszyste – takie jak lubimy!

Spróbujcie koniecznie!

 

Składniki:

600 g mąki pszennej

40 g drożdży

250 ml ciepłego mleka

6 łyżek cukru

4 łyżki roztopionego masła

2 roztrzepane jajka

2 ugotowane i ostudzone  ziemniaki (około 160g)

 

Dodatkowo:

marmolada

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru, zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Ziemniaki rozgnieść widelcem lub blenderem na gładką masę.

Mąkę przesiać do miski, dodać roztrzepana jajka, ziemniaki, masło, cukier i wyrośnięty  rozczyn, wyrobić gładkie ciasto (może delikatnie kleić się do rąk). Uformować kulką z ciasta, przełożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką i zostawić  do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, z każdej rozwałkować koło, każde pociąć na 8 części. Na grubszy koniec nałożyć łyżeczkę marmolady i zwinąć w rogalik.

Układać na blasze wyłożone papierem do pieczenia w większych odstępach.

Piec w 190oC około 15-20 minut (na złoty kolor).

rogaliki z dodatkiem ziemniakow3