rogaliki wg siostry leonilli

rogaliki wg siostry leonilli3

rogaliki wg siostry leonilli1

Uwielbiam przepisy Siostry Leonilli, zawsze wychodzą i wszystkim smakują. Dzisiaj rogaliki, które u nas w domu robi się bardzo często, ale znikają tak szybko, że trudno je sfotografować. Są delikatne i puszyste, u mnie z konfiturą różaną. Idealne do popołudniowej kawy.

Polecam!

 

Zrodło przepisu: Ciasta Siostry Leonilli

 

Składniki:

1 kg mąki

1 1/2 szklanki mleka

150 g masła lub margaryny

2 jajka

100 g drożdży

7 łyżeczek cukru

sól

Dodatkowo:

ulubiona marmolada lub konfitura

 

Odlać 1/2 szklanki mleka do drożdży i zrobić zaczyn (odstawić na 15 minut do wyrośnięcia). Resztę mleka zagotować z tłuszczem, zaparzyć połączoną z cukrem mąkę. Po przestudzeniu dodać wyrośnięty rozczyn i roztrzepane jajka. Wyrobić ciasto (około 10 minut) aż będzie gładkie i lśniące. Uformować w kulę, włożyć do natłuszczonej miski, przyjkryć lnianym ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia (około 1 1/2 – 2 godzin). Następnie rozwałkować w koło i pociąć je na trójkąty. Można na każdy położyć nadzienie (u mnie marmolada różana). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawić do wyrośnięcia (około 25 – 30 minut). Piec w 200oC około 20 minut (do złotego koloru).

Smacznego!

rogaliki wg siostry leonilli7

rogaliki wg siostry leonilli4