?

 

 

Pyszna, zupa z marchwi, zmiksowana na krem. Z dodatkiem chili i imbiru co sprawia, że zupa naprawdę Was rozgrzeje.Idealna na zimowe obiady.

Mojemu R. mimo, że jest stanowczo mięsożerny bardzo smakowała :)

Polecam!

 

Składniki:

1 kg marchwi

2 cebule

3 ząbki czosnku

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy extra vergine

szczypta chilli

1 łyżka ziół prawalsalskich

1/2 łyżki imbiru

do smaku: pieprz i sól

2 łyżki soku z cytryny

2 1/2 szklanki bulionu

 

W dużym garnku rozgrzać oliwę, cebulę obrać pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę i rzucić na rozgrzany olej. 

Marchewkę umyć, obrać i pokroić w talarki. Dodać do garnka razem z masłem i smażyć wszystko około 10 minut (dość często mieszając składniki).

Następnie wlać bulion, wsypać zioła, chili, imbir, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem, na małym gazie około 40 minut (aż warzywa zmiękną). Dodać sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.

Zupę zmiksować na gładki krem. 

Serwować z ryżem i szczypiorkiem.

Smacznego!

?