Sernik czarno – biały

Sernik dwukolorowy – czarno – biały z brzoskwinkami

Ten sernik to wspomnienie mojego dzieciństwa i ulubiony sernik. Smakuje bardzo akasamitnie, a kakaowe ciasto nadaje cudowną czekoladową nutkę, ciasto rozpływa się w ustach..

Składniki na kruche ciasto:

400 g mąki

20 g (3 łyżki) kakao

1/8 łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g cukru

250 g zimnego masła

2 żółtka

Składniki na masę serową:

1 kg sera z wiaderka

1 szklanka cukru

4 żółtka

100 g masła roztopionego

40 g (1 op.) budyniu waniliowego

6 białek

szczypta soli

70 g cukru

1 puszka brzoskwiń

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier oraz zimne pokrojone w kostkę masło. Wetrzeć masło w mąkę aż otrzymamy kruszynki. Dodać żółtka (wszystkie białka zachowujemy do masy) i zagnieść ciasto w kulę. Podzielić ciasto na 2 części (ta porcja, która pójdzie na spód powinna być nieco większa). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godz.

Nagrzać piekarnik do 170ºC. Sery zmiksować ze szklanką cukru. Dodawać po jednym żółtku nadal ubijając. Wmiksować wystudzone roztopione masło, a następnie budyń. Dodać pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 70 g cukru. Wmieszać białka ostrożnie szpatułką do masy serowej.

Zetrzeć większą część ciasta na spód blaszki. Lekko docisnąć dlońmi. Nałożyć masę serową. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec przez ok. 1 godz. Wystudzić w piekarniku.

Smacznego ; )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>