Bardzo dobre połączenie, wręcz idealne czekoladowego ciasta z masą serową. Polany mleczną czekoladą, udekorowany wiórkami kokosowymi. Pyszny, wilgotny  sernik, który rozpieszcza nasze podniebienie :)

Polecam!

 

Źródło przepisu: Kulinarne.info

Składniki na ciasto:

125 g masła roślinnego

2 jajka

3/4 szklanki mąki

1/4 szklanki cukru

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

Składniki na masę serową:

500 g sera śmietankowego

1 budyń waniliowy

3 jajka

2 łyżki masła

1/4 szklanki cukru

Dodatkowo:

50 g mlecznej czekolady

1 łyżeczka masła

1 łyżka kwaśniej śmietany

2 łyżki wiórków kokosowych

Masło roślinne rozpuścić w garnku z grubym dnem, dodać cukier, cukier waniliowy, mieszać do całkowitego ich rozpuszczenia i odstawić do ostygnięcia. Do chłodnej masy dodać żółtka, następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mieszać do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy kakaowej.

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i przelać do niej ciasto.

Do miski wbić jajka i utrzeć je z masłem i cukrem, dodać serek, budyń waniliowy i wymieszać. Masę serową wyłożyć na masę kakaową. Zrobić kilka ruchów łyżka, aby powstały esy floresy z ciasta kakaowego i masy serowej.

Piec ok. 50 minut w 180oC. Sernik wystudzić na zewnątrz piekarnika. Kiedy ciasto ostygnie w kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać do niej masło i śmietanę i połączyć aby powstała gładka masa. Polać wierzch sernika i udekorować wiórkami kokosowymi. 

Chłodzić w lodówce kilka godzin i podawać.

Smacznego : )