Sernik jogurtowy na zimno z czereśniami i galaretką

Czereśniowe kolczyki

Czy będąc małymi brzdącami robiliście piękne kolczyki zakładając na ucho parę czereśni?

Ja tak i to bardzo często ; )


Dzisiaj usłyszałam od mojego R:

„oceniam go bardzo wysoko” apropo mojego dzisiajszego deseru, co bardzo raduje moje serce, bo uwielbiam patrzeć jak ktoś z chęcią sięga po dokładkę moich słodkości.

Dzisiajszy serniko-jogurtowiec, który jest bardzo delikatny, rozpływający się w ustach, z ogromną ilością owoców i pyszną galaretką. Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Idealny na upalne dni, kiedy nie chcemy włączać piekarnika ; )

Spróbujcie sami! Bo warto! :)

Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego weekendu!



 

 

Składniki na spód:

250 g ciastek digestive w czekoladzie (lub innych herbatników najlepiej zbożowych)

100 g masła

Składniki:

700 g jogurtu wiśniowego

200 g śmietany kremówki

1 czubata łyżka cukru pudru

3 czubate łyżki żelatyny

1/2 szklanki mleka

Dodatkowo:

2 galaretki o ulubionym smaku – u mnie wiśniowe (każda na 500 ml wody)

około 3 szklanki owoców – u mnie czereśnie i trochę poziomek

 

Zagotować 750-800 ml wody i zalać jeszcze gorącą galaretki, wymieszać proszek z wodą, odstawić do ostygnięcia i stężenia. 

Formę tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Ciastka digestive pokruszyć na piasek (ja zrobiłam to blenderem, można pokruszyć wałkiem). Masło roztopić i wymieszać z ciastkami. Piaskową masą wylepić spód blaszki. Włożyć do lodówki i schłodzić przez minimum 30 minut.

Mleko zagotować i zalać żelatynę, porządnie wymieszać do połączenia się składników i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kremówkę połączyć z jogurtem, a na koniec dodać ostygniętą żelatynę, wymieszać, aż powstanie gładka masa. 

Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód i włożyć do lodówki, aby delikatnie masa stężała (około 30 minut). Następnie na wierzch poukłach wydrylowane czereśnie (lub innymi ulubionymi owocami) i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).

Smacznego! :)



Odpowiedz na „soul_kitchenAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>