Crusty Hard Rolls

Crusty Hard Rolls

  Bułki mega puszyste, delikatne i mięciutkie wewnątrz, z zewnątrz chrrrupiące i posypane makiem – przedstawiam Wam Crusty Hard Rolls :) Polecam...
Czekoladowe ciasto z gruszką

Czekoladowe ciasto z gruszką

  Bardzo dobre połączenie słodkich, całych gruszek zanurzonych w wilgotnym, czekoladowym cieście. Wypiek jest bardzo prosty i łatwy do zrobienia. Spróbujcie koniecznie!  ...
Bułki z czosnkiem i ziołami

Bułki z czosnkiem i ziołami

  Na sobotnie śniadanie zapraszam na przepyszne, bardzo puszyste, delikatne bułki pszenne z nadzieniem z masła z dodatkiem świeżego czosnku, pietruszki i...
Tartaletki z panna cottą i borówkami

Tartaletki z panna cottą i borówkami

  Delikatne, kruche ciasto, do tego nadzienie z panna cottą :) Wierzch udekorowany owocami borówki amerykańskiej. Brzmi pysznie? Cudne, małe tartaletki, które...
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

  Jeśli tak samo jak ja uwielbiacie drożdżowe wypieki to zapraszam Was na ciasto drożdżowe pachnące pieczonymi śliwkami z chrupiącą, maślaną kruszonką....
Makaronowe muszle nadziewane warzywami

Makaronowe muszle nadziewane warzywami

  Nie macie pomysłu na obiad? Polecam zapiekankę makaronową z nadzieniem z sezonowych warzyw i odrobiny ulubionej kiełbasy w sosie pomidorowym, zapiekaną pod...
Mini pizze - idealne!

Mini pizze – idealne!

  Skusisz się na mini pizzę na delikatnym drożdżowym cieście z moimi ulubionymi dodatkami: serem, cebulą, pomidorami, pieczarkami, ziołami i sosem pomidorowym?...
Wielkie otwarcie i sernik idealny

Wielkie otwarcie i sernik idealny

Witam Was serdecznie na nowym blogu www.pieczarkamysia.pl przeniesiony z www.pieczarkamysia.blox.pl (który prowadziłam przez prawie 3 lata). Od dzisiaj po nowe wpisy zapraszam...
Ciasto waniliowe z jabłkami

Ciasto waniliowe z jabłkami

Szybkie, proste, ucierane ciasto z dodatkiem wanilii i jabłek. Delikatne, puszyste, nie za suche, takie jak lubimy. Idealne do popołudniowej kawy. W...
Grissini

Grissini

Słyszeliście o grissini? To rodzaj włoskiego pieczywa, wyrabianego wg przepisu podobnego do tego na pizzę :) znane podobno już od XIV w. ...
Tort bezowy z kiwi

Tort bezowy z kiwi

  Zapraszam Was na mój pierwszy tort bezowy. Chrupiące blaty bezowe przełożone kremem z bitej śmietany i serka mascarpone z nutą cytryny....
Muffinki kokosowe z polewą czekoladową

Muffinki kokosowe z polewą czekoladową

Muffinki dla fanów kokosa. Intensywnie kokosowe, delikatne, puszyste, wilgotne i smaczne. Polane z wierzchu polewą czekoladową sprawiają, że życie staje się słodsze...

sernik piernikowy1

sernik piernikowy7 sernik piernikowy2 sernik piernikowy3 sernik piernikowy5

 

Na ciasteczkowo-piernikowym spodzie, z aksamitną, delikatną, kremową, rozpływającą się w ustach masą serową. Dzisiaj zapraszam na sernik w świątecznym klimacie. Udekorowany piernikami. Pachnie i smakuje wspaniale!

 

Składniki na spód:

100 g herbatników

70 g pierniczków

2 łyżki kakao

70 g roztopionego masła

 

Ciasteczka i pierniczki rozdrobnić w blenderze, na proszek. Połączyć je w misce z roztopionym masłem, kakao i mieszać, aż powstanie ‚mokry piasek’. Masą z ciasteczek wyłożyć spód tortownicy o średnicy 25 cm i dokładnie docisnąć.

Spód podpiec około 10 minut w 180oC. Ostudzić.

 

Składniki na masę serową:

800 g sera 3-krotnie zmielonego

3 jajka

2/3 szklanki cukru pudru

1 opakowanie budyniu waniliowego

1 laska wanilii

200 g śmietany 30%

 

Do dekoracji:

czekolada w proszku

pierniczki

 

W misce zmiksować jajka z cukrem (około 2 minuty mikserem), dodać śmietanę, twaróg, a na koniec przesiany przez sitko budyń i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, dokładnie wymieszać.

Masę powoli wylać na podpieczony spód.

Piec w kąpieli wodnej*w 2o0oC przez 20 minut, następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150oC i piec kolejne 60 minut. Wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek ostudzić sernik. Następnie włożyć sernik na całą noc do piekarnika, aby całkowicie stężał.

Sernik udekorować czekoladą w proszku i pierniczkami.

Smacznego!

*Równocześnie wkładając do piekarnika sernik wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą na spód piekarnika.

sernik piernikowy4 sernik piernikowy8

 

wanilia

Zobacz również:

Share this article

Poprzedni wpisZupa chlebowa Następny wpisBabeczki renifery

Komentarze do wpisu (16 komentarze/y)

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Pinterest