sernik piernikowy1

sernik piernikowy7 sernik piernikowy2 sernik piernikowy3 sernik piernikowy5

 

Na ciasteczkowo-piernikowym spodzie, z aksamitną, delikatną, kremową, rozpływającą się w ustach masą serową. Dzisiaj zapraszam na sernik w świątecznym klimacie. Udekorowany piernikami. Pachnie i smakuje wspaniale!

 

Składniki na spód:

100 g herbatników

70 g pierniczków

2 łyżki kakao

70 g roztopionego masła

 

Ciasteczka i pierniczki rozdrobnić w blenderze, na proszek. Połączyć je w misce z roztopionym masłem, kakao i mieszać, aż powstanie ‚mokry piasek’. Masą z ciasteczek wyłożyć spód tortownicy o średnicy 25 cm i dokładnie docisnąć.

Spód podpiec około 10 minut w 180oC. Ostudzić.

 

Składniki na masę serową:

800 g sera 3-krotnie zmielonego

3 jajka

2/3 szklanki cukru pudru

1 opakowanie budyniu waniliowego

1 laska wanilii

200 g śmietany 30%

 

Do dekoracji:

czekolada w proszku

pierniczki

 

W misce zmiksować jajka z cukrem (około 2 minuty mikserem), dodać śmietanę, twaróg, a na koniec przesiany przez sitko budyń i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, dokładnie wymieszać.

Masę powoli wylać na podpieczony spód.

Piec w kąpieli wodnej*w 2o0oC przez 20 minut, następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150oC i piec kolejne 60 minut. Wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek ostudzić sernik. Następnie włożyć sernik na całą noc do piekarnika, aby całkowicie stężał.

Sernik udekorować czekoladą w proszku i pierniczkami.

Smacznego!

*Równocześnie wkładając do piekarnika sernik wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą na spód piekarnika.

sernik piernikowy4 sernik piernikowy8

 

wanilia