Sernik ze śliwkami

mySia na Majorkę i sernik


W końcu przyszedł czas na nasze wymarzone wakacje!

Na pożegnanie zostawiam Wam Kochani sernik eksperyment, który moim zdaniem smakuje rewelacyjnie ; ) 

Każdy kawałek tego sernika to jedwabiście gładka, bardzo kremowa, śmietankowa masa serowa z serka homogenizowanego na ciasteczkowym spodzie, z wierzchu zdobi go śliwkowy wianuszek, rozpływa się w ustach.

Serdecznie polecam jeśli lubicie takie połączenia smakowe, bo to bardzo szybki i prosty przepis na coś słodkiego :)

 

Całuję i do zobaczenia za jakiś czas,

Sara – pieczarkamySia : )

 

 

Składniki na spód:

1 paczka (215 g) ciastek owsianych Złotokłose firmy SAN

100 g masła


Składniki na masę serową:

1 kg sera homogenizowanego z wiaderka (użyłam takiego (klik, klik)

1 jajko

1  niepełna szklanka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

4 łyżki mąki ziemniaczanej

150 ml śmietany kremowki 


Dodatkowo:

około 10 – 12 małych śliwek węgierek

 

Piekarnik włączyć na 180oC, a na spód piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wypełnione 2 szklankami wody, dzięki temu sernik będzie delikatny, aksamitny, wilgotny i prosty jak stół ;)

Ciastka owsiane pokruszyć blenderem lub wałkiem na drobny piasek, roztopić masło, dodać do ciastek i wyrobić ręką dokładnie mieszając. 

Przygotować formę (u mnie tortownica o średnicy 25 cm), wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Gotową masą ciasteczkowo – maślaną wyłożyć tortownicę i wyrównać powierzchnię. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej i śliwek.

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wyjąć pestki i odłożyć na bok.

Uwaga! Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową!

Do misy miksera włożyć cukier, cukier waniliowy, jajko i dokładnie zmiksować, następnie nadal ubijając dodać serek homogenizowany, mąkę przesianą przez sitko, a na końcu śmietanę kremówką. Dokładnie wymieszać (ale nie za długo), aż do połączenia się składników. 

Gotową masę delikatnie wylać na ciasteczkowy spód.

Następnie na wierzchu układać odłożone śliwki wokół brzegu tworząc śliwkowy „wianuszek” (tak jak na zdjęciu).

Piec około 60-65 minut, a następnie studzić stopniowo uchylając drzwiczki piekarnika.

Schłodzić w lodówce około 2-3 godziny i serwować!

 

Smacznego ; )


Odpowiedz na „jolantaszyndlarewiczAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>