Skubaniec ze śliwkami

Od niepamiętnych czasów jest u nas w domu skubaniec – uważany za najprostszy i najszybszy placek. Rzeczywiscie cudowne jest w nim to, że zawsze wychodzi, a piekłam go naprawdę wiele razy, jest z owocami, a to jest już wielki plus, a gdy pytam się mamy co szybko upiec dla niezapodziewanych gości, zawsze odpowiada – „skubaniec”. Chyba te ciasto ma w sobie coś czarodziejskiego, bo jako małe dziecko pamiętam jak wyjadałałam mamie prosto z pieca gorące okruchy ciasta (zawsze te ciemne), a w bezie powstawały brzydkie dziury, ale chyba mama mnie wtedy jeszcze mocno kochała, albo nie pamiętam żeby krzyczała ; )

Składniki na ciasto:

1/2 kg mąki

30 dag masła (lub 25 dag masła + 2 łyżki smalcu – ciasto będzie bardziej kruche)

5 jajek

5 łyżek cukru pudru

1 szklanka cukru kryształu do piany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

1.5 kg śliwek, umytych, pokrojonych

pół małego słoiczka powideł śliwkowych

Szerokim nożem posiekaj mąkę z zimnym masłem (i smalcem, jeśli dodajesz), zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 części, jedną rozwałkuj i wyłóż tortownicę lub blachę. Na cieście ułóż owoce i położyć łyżeczkę w niektórych miejscach powidła śliwkowe. 

Do drugiej części ciasta dodaj kakao, zagnieć. Z ciemnego ciasta zeskubuj kawałki i posypuj nimi owoce.

Z białek i cukru kryształu ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż ją na ciemne ciasto.

Z pozostałego, jasnego ciasta zetrzyj na tartce i posyp nimi pianę.

Piecz ciasto ok 60 minut w temp. 180°C.

Smacznego : )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>