Ciasto orzechowce zwane u nas snikersem

 

Ulubione ciasto z orzechami, nie znam lepszego. Jest u nas pieczone raz do roku – na święta Bożego Narodzenia, to takie nasze typowie świąteczne ciasto. Jesienią zbieramy orzechy na snikersa.

Pamiętam, że jako dziecko mogłabym wszystko za nie oddać! Dziś unikam ciast z kremami, ale wiedziałam, że nie dam mu się oprzeć w te święta ; ) Pyszne orzechu zamoczone w miodowym karmelu. Najlepiej smakuje po 2 dniach od upieczenia, gdy ciasto nasiąknie i zmięknie kremem a orzechy skruszeją. – Idealne dla wielbicieli mieszanki miodu i orzechów włoskich. Polecam!

 

 

 

Składniki:

Ciasto

50 dag mąki

3 jajka

20 dag cukru

2 łyżki miodu płynnego

20 dag masła

1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki mleka

Krem

100 g masła

2 budynie waniliowe

2 1/2 szklanki mleka

3 łyżki cukru pudru

Masa orzechowa

300 g orzechów włoskich (lub mieszanka różnych orzechów)

2 łyżki cukru

100 g masła

2 łyżki miodu

 

Do mąki dodajemy proszek, masło i siekamy wszystko nożem. W mleku rozpuszczamy cukier, miód i wbijamy jajka. Mieszankę dolewamy do mąki i dobrze zagniatamy. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.  Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i wykładamy na wyłożone papierem do pieczenia równe blaszki i pieczemy osobno w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut. Jeden z placków należy przed pieczeniem pokryć przygotowaną wcześniej masą orzechową (rozgrzewamy w garnku masło, miód i cukier, a kiedy utworzą jednolitą masę dodajemy posiekane orzechy i jeszcze chwilę podgrzewamy). Przygotowujemy masę – gotujemy budyń, i kiedy jest całkiem zimny dodajemy do niego masło, cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Kremem przekładamy wystygnięte placki.

 

Smacznego!