Crusty Hard Rolls

Crusty Hard Rolls

  Bułki mega puszyste, delikatne i mięciutkie wewnątrz, z zewnątrz chrrrupiące i posypane makiem – przedstawiam Wam Crusty Hard Rolls :) Polecam...
Czekoladowe ciasto z gruszką

Czekoladowe ciasto z gruszką

  Bardzo dobre połączenie słodkich, całych gruszek zanurzonych w wilgotnym, czekoladowym cieście. Wypiek jest bardzo prosty i łatwy do zrobienia. Spróbujcie koniecznie!  ...
Bułki z czosnkiem i ziołami

Bułki z czosnkiem i ziołami

  Na sobotnie śniadanie zapraszam na przepyszne, bardzo puszyste, delikatne bułki pszenne z nadzieniem z masła z dodatkiem świeżego czosnku, pietruszki i...
Tartaletki z panna cottą i borówkami

Tartaletki z panna cottą i borówkami

  Delikatne, kruche ciasto, do tego nadzienie z panna cottą :) Wierzch udekorowany owocami borówki amerykańskiej. Brzmi pysznie? Cudne, małe tartaletki, które...
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

  Jeśli tak samo jak ja uwielbiacie drożdżowe wypieki to zapraszam Was na ciasto drożdżowe pachnące pieczonymi śliwkami z chrupiącą, maślaną kruszonką....
Makaronowe muszle nadziewane warzywami

Makaronowe muszle nadziewane warzywami

  Nie macie pomysłu na obiad? Polecam zapiekankę makaronową z nadzieniem z sezonowych warzyw i odrobiny ulubionej kiełbasy w sosie pomidorowym, zapiekaną pod...
Mini pizze - idealne!

Mini pizze – idealne!

  Skusisz się na mini pizzę na delikatnym drożdżowym cieście z moimi ulubionymi dodatkami: serem, cebulą, pomidorami, pieczarkami, ziołami i sosem pomidorowym?...
Wielkie otwarcie i sernik idealny

Wielkie otwarcie i sernik idealny

Witam Was serdecznie na nowym blogu www.pieczarkamysia.pl przeniesiony z www.pieczarkamysia.blox.pl (który prowadziłam przez prawie 3 lata). Od dzisiaj po nowe wpisy zapraszam...
Ciasto waniliowe z jabłkami

Ciasto waniliowe z jabłkami

Szybkie, proste, ucierane ciasto z dodatkiem wanilii i jabłek. Delikatne, puszyste, nie za suche, takie jak lubimy. Idealne do popołudniowej kawy. W...
Grissini

Grissini

Słyszeliście o grissini? To rodzaj włoskiego pieczywa, wyrabianego wg przepisu podobnego do tego na pizzę :) znane podobno już od XIV w. ...
Tort bezowy z kiwi

Tort bezowy z kiwi

  Zapraszam Was na mój pierwszy tort bezowy. Chrupiące blaty bezowe przełożone kremem z bitej śmietany i serka mascarpone z nutą cytryny....
Muffinki kokosowe z polewą czekoladową

Muffinki kokosowe z polewą czekoladową

Muffinki dla fanów kokosa. Intensywnie kokosowe, delikatne, puszyste, wilgotne i smaczne. Polane z wierzchu polewą czekoladową sprawiają, że życie staje się słodsze...

 

Czy wiecie, że szarlotka pochodzi z Francji? Pierwsza została upieczona przez  Marie-Antoine Careme?. Moim zdaniem za wynalezienie tak wspaniałego smaku powinien dostać co najmniej nagrodę Nobla ;-)

Dzisiaj zapraszam na moją szarlotkę. Ma pyszne delikatne, półkruche ciasto z mąki krupczatki, wypełnione grubą warstwą jabłek z cynamonem. Szarlotka posypana cukrem pudrem przypomina smak najpiękniejszych dni z mojego dzieciństwa.

Idealna do popołudniowej kawy w wolne popołudnie.

Miłego leniuchowania ;-)

 

Składniki na ciasto:

500 g mąki krupczatki

4 jajka

1/2 szklanki cukru

200 g masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Skórka otarta z 1 cytryny

3-4 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na masę jabłkową:

2 kg jabłek

2 łyżeczki cynamonu

cukier waniliowy 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Połączyć składniki, tak aby powstały małe grudki. Wsypać skórkę cytrynową, wbić jajka ( pół jajka zostawić do posmarowania wierzchu) i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik włączyć na 190oC.

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce w cienkie plasterki. Dodać cynamon i odstawić.

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. Rozwałkować na 2 placki o takich wymiarach jak blaszka (20 x 30 cm), którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Jeden z placków wyłożyć na blaszce i piec 8-10 minut i lekko przestudzić

Wyłożyć jabłka na podpieczony spód, posypać z wierzchu cukrem waniliowym i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować połówką roztrzepanego jajka i nakłóć widelcem w kilku miejscach.

Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut (do złotego koloru).

Wierzch posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 


Zobacz również:

Share this article

Poprzedni wpisCiabatty wg Olgi Smile Następny wpisCiasto migdałowe ze śliwkami i migdałową kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

HTML tags are not allowed.

Pinterest