Czy wiecie, że szarlotka pochodzi z Francji? Pierwsza została upieczona przez  Marie-Antoine Careme?. Moim zdaniem za wynalezienie tak wspaniałego smaku powinien dostać co najmniej nagrodę Nobla ;-)

Dzisiaj zapraszam na moją szarlotkę. Ma pyszne delikatne, półkruche ciasto z mąki krupczatki, wypełnione grubą warstwą jabłek z cynamonem. Szarlotka posypana cukrem pudrem przypomina smak najpiękniejszych dni z mojego dzieciństwa.

Idealna do popołudniowej kawy w wolne popołudnie.

Miłego leniuchowania ;-)

 

Składniki na ciasto:

500 g mąki krupczatki

4 jajka

1/2 szklanki cukru

200 g masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Skórka otarta z 1 cytryny

3-4 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na masę jabłkową:

2 kg jabłek

2 łyżeczki cynamonu

cukier waniliowy 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Połączyć składniki, tak aby powstały małe grudki. Wsypać skórkę cytrynową, wbić jajka ( pół jajka zostawić do posmarowania wierzchu) i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik włączyć na 190oC.

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce w cienkie plasterki. Dodać cynamon i odstawić.

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. Rozwałkować na 2 placki o takich wymiarach jak blaszka (20 x 30 cm), którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Jeden z placków wyłożyć na blaszce i piec 8-10 minut i lekko przestudzić

Wyłożyć jabłka na podpieczony spód, posypać z wierzchu cukrem waniliowym i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować połówką roztrzepanego jajka i nakłóć widelcem w kilku miejscach.

Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut (do złotego koloru).

Wierzch posypać cukrem pudrem.

Smacznego!