Szarlotka wg przepisu Kasi Babci



Prawdą jest, że babcine przepisy są najlepsze – zawsze wychodzą i wszystkim smakują. Ta reguła sprawdziła się również i w tym przypadku.

Skorzystałam z przepisu Kasi Babci na szarlotkę na delikatnym, kruchym spodzie, z grubą warstwą prażonych jabłek z dużą ilością cynamonu, która rozpływa się w ustach.

Szczerze i gorąco polecam, bo szarlotka jest przepyszna!

Miłego popołudnia :)


Źródło przepisu: Słodkie Fantazje (z moją małą zmianą)

 

Składniki na ciasto:

400g mąki pszennej

1/3 szklanki cukru

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

16g cukru waniliowego 

3-4 łyżki mleka

160 g miękkiego masła


Składniki na nadzienie:

2 kg kwaśnych jabłek 

1/3 szklanki cukru 

16g cukru z prawdziwą wanilią

1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (dałam 2 czubate łyżeczki)

40g masła

2 łyżki mąki ziemniaczanej (zastąpiłam budyniem waniliowym)


Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do niedużego rondla/garnka, dodać 1/4 szklanki wody i resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Poddusić, od czasu do czasu mieszając (jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeżeli jabłka są zbyt kwaśne można je jeszcze dosłodzić do smaku.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki (oprócz mleka), wyrobić ciasto w robocie lub ręcznie około 5 minut. Ciasto będzie miękkie i lepiące, ja użyłam miksera i z ciastem bardzo dobrze się pracowało. Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta utworzyć kulę, przekroić na pół. Jedną połowę odłożyć na bok, drugą wylepić spód blaszki (u mnie o wymiarach 25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto ponakłuwać w paru miejscach widelcem.

Spód podpiec około 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłkowe nadzienie. Pozostałe ciasto wymieszać z 3-4  łyżkami mleka, aby stało się delikatnie lejące i wylać je na wierzch nadzienia jabłkowego.

Piec ok. 3-35 minut w temperaturze 180 stopni C. Wierzch powinien być zrumieniony. Wyjąć z piekarnika i odstawić w formie do przestudzenia. 

Udekorować wierzch posypując szarlotkę cukrem pudrem.

Smacznego!


Odpowiedz na „abbraAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>