Szarlotka z orzechami i słodką bezą

Zapraszam na kawałek urodzinowej szarlotki – na kruchym cieście. Na spodzie orzechy, na górze słodka beza, z pięknymi falami w złotym kolorze,  w środku gruba warstwa jabłek, chyba się w niej zakochałam.

Lekka, pyszna, idealna do popołudniowej kawy.

Miłego dnia!

 

 

Składniki na ciasto:

250 g mąki

25 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka

125 g masła

szczypta soli

Składniki na pianę:

125 g cukru pudru

4 białka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

1 kg słodkich jabłek

1 szklanka orzechów włoskich

 

 

Z podanych składników wyrobić ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. W międzyczasie umyć jabłka, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Po 30 minutach wyłożyć ciastem tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną poprzednio papierem do pieczenia.  Na ciasto rozłożyć pokrojone dość drobno orzechy włoskie, a na nie odsączone z nadmiaru soku jabłka. Jabłka wyrównać. Z białek ubić sztywną pianę dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na jabłka i zrobić ozdobne fale.

Piec ok 40 minut w 180C do pięknego zrumienienia piany.

Smacznego!


Odpowiedz na „pieczarkaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>