Niesamowita tarta. Bardzo prosta i szybka, bez pieczenia. Na ciasteczkowym spodzie, z masą kajmakowa – intensywnie czekoladową, z bananami i bitą śmietaną.

Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Tartę należy przetrzymywać w lodówce, ale radzę wyjąć ją przed podawaniem, aby lekko się ogrzała i nie była zbyt twarda podczas krojenia.

Składniki:

220 g ciastek digestive

100 g masła, roztopionego

1 puszka (400 g)kajmaku z puszki, o smaku czekoladowym

100 g gorzkiej czekolady

200 ml śmietany kremówki (30%)

1 łyżka cukru pudru

2 – 3 średniej wielkości banany

kakao do oprószenia

+ sok z cytryny

Ciasteczka zmiksować w malakserze na mokry piasek, następnie dodać masło i miksować do połączenia się składników. 

Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki na 3,5 cm tortownicy o średnicy 20 cm. Schłodzić w lodówce.

Masę kajmakową wymieszać z roztopioną czekoladą. Masę wyłożyć na schłodzony spód, schłodzić przez 2-3 godziny (ja trzymałam ją całą noc).

¦mietankę kremówkę ubić na maksymalnych obrotach miksera na sztywną pianę na koniec dodawać cukier puder i wymieszać. Banany obrać i pokroić na plasterki, skropić dużą ilością soku z cytryny. Na wierzch masy kajmakowej z czekoladą ułożyć banany i przykryć bitą śmietaną (można łyżką lub szprycą czy rękawem cukierniczym). Wierzch posypać ?kakao. 

Smacznego :)