?

 

Nie macie czasu na długie posiaduchy w kuchni, albo padacie z nóg, a może za chwilę będą goście, a Ty nie masz nic słodkiego? Na takie okazje polecam mieć w lodówce rulon ciasta francuskiego. Przydaje się zawsze i sprawdza w każdym momencie, kiedy ekspresowo potrzebujemy coś pysznego.

Dzisiaj tarta z prażonymi jabłkami i cynamonem, pokryta piękną kratą.

Skusisz się?

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

3-4 jabłka

łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka soku z cytryny

 

Ciasto francuskie rozmrozić lub wyjąć z lodówki. Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia). Odkroić kawałek ciasta (około 1/3 ciasta) i zostawić na kratkę a resztę wyłożyć na papier do pieczenia, brzegi ciasta założyć na ciasto w taki sposób, by powstała wyższa krawędĽ, około 1,5 cm wokół ciasta. Brzegi posmarować mlekiem, aby się posklejały. ¦rodek ciasta ponakłuwać widelcem, i obciążyć foremką lub kuleczkami ceramicznymi lub fasolą. Podpiec około 10 minut w 200oC.

W tym czasie umyć, obrać jabłka i pokroić je w kostkę. Na patelni roztopić masło i dodać jabłka, polać sokiem z cytryny i posypać cynamonem. Prażyć tak, aby wyparowała woda a jabłka zmiękły. 

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć obciążenie i wyłożyć na środek podprażone jabłka, a na wierzch ułożyć kratkę z reszty odłożonego ciasta.

Podpiekać kolejne 15 minut (do zezłocenia ciasta).

Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!