Tarta z winogronami i galaretką

Tarta z winogronami i galaretka Tarta z winogronami i galaretka2 Tarta z winogronami i galaretka4

Banalnie prosty deser. Pieczemy kruchy spód. Na niego wylewamy masę z serka waniliowego. Dekorujemy winogronem i zalewamy galaretką i tarta gotowa :)

 

Składniki na spód:

220 g mąki

120 g masła

1 żółtko

3 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

galaretka zielona (u mnie agrestowa)

kilka kiści jasnych winogron

 

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, podzielić na połowę i zostawić do stężenia.

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po tym czasie formę do tarty (najlepiej z odpinanym dnem) o średnicy 25 cm wysmarować masłem i obsypać mąką i wylepić ciastem dno i brzegi formy. Podziurkować widelcem i piec w 180oC około 25 minut (do złotego koloru ciasta). Całkowicie wystudzić.

 

Składniki na mus:

200 g serka homogenizowanego waniliowego

połowa tężejącej galaretki

 

Serek połączyć z galaretką z połową tężejącej galaretki i wyłożyć na na upieczone ciasto. Wyłożyć winogrona i zalać resztą galaretki, Schłodzić w lodówce przez 2 godziny przed podaniem.

Smacznego!

Tarta z winogronami  i galaretka5

Tarta z winogronami i galaretka3

Źródło inspiracji: Moje Wypieki

Odpowiedz na „KamilaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>