Na niedzielny podwieczorek: tarta na kruchym cieście ze śliwkami (u mnie mrożonymi) oblane śmietanowym kremem z cynamonową nutą. Wierzch zdobi kratka posypana cukrem pudrem.

Skusisz się?

 

Składniki na ciasto:

300 g mąki

100 g cukru pudru

150 g masła

2 żółtka

2 łyżki zimnej wody

 

Składniki na krem:

330 g kwaśnej śmietany (18%)

100 g cukru

2 jajka

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka cynamonu

 

Dodatkowo:

600 – 700 g śliwek (u mnie mrożonych)

cukier puder do dekoracji

 

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, aż powstanie gładka masa. Podzielić ciasto na 2 kulki  2/3 ciasta i 1/3, słodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Formę do tarty o średnicy 28-29 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tarta i wyłożyć dno rozwałkowaną wielką ilością ciasta. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kuleczkami ceramicznymi i podpiec w pierniku nagrzanym do 190oC przez 15-17 minut.

Formę wyjąć, posypać bułką tartą i wyłożyć na wierzch przekrojone na połówki śliwki. W misce wymieszać składniki na krem i wylać na owoce. Z reszty ciasta zrobić kratkę i wyłożyć na wierzch.

Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 40 minut (aż wierzch będzie złotego koloru).

Zostawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem i kroić na trójkąty.

Smacznego!