Tiramisu

 

W kolejnej paczce od Gellwe dostałam do wypróbowania ciasto Tiramisu.
Upiekłam, zrobiłam i co?
Wyszedł mi delikatny biszkopt, nasączony ponczem kawowo – alkoholowym, przełożony pysznym, lekkim kremem, posypany z wierzchu kakao. Każdy kawałek smakuje pysznie o każdej porze dnia. Polecam ciasto podawać schłodzone z Waszą ulubioną kawą!

Pozdrawiam i życzę Wam miłego dnia!?

 

Do sporządzenia ciasta przygotuj: 5 jajek 

Do sporządzenia kremu przygotuj tylko: 375 ml mleka (1 i ? szklanki)

Do sporządzenia ponczu przygotuj: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 5 łyżek rumu lub alkoholu.

Do posypania ciasta przygotuj: 3 łyżki kakao.

W wysokim naczyniu ubić jaja, stopniowo wsypywać mieszankę do wypieku ciasta i miksować ok. 4-5 minut, aż do uzyskania jednolitej puszystej masy. Gotową masę przełożyć do uprzednio wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 28 cm. Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec na złoty kolor w temp. 180oC przez 30 minut.

Do wysokiego naczynia wlać 375 ml zimnego mleka i wsypując zawartość opakowania do przygotowania kremu miksować ok. 3 min.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Każdą warstwę nasączyć według uznania ponczem przygotowanym z 400 ml przegotowanej wody, 2 łyżek kawy rozpuszczalnej, 5 łyżek rumu lub czystego alkoholu. Otrzymanym kremem przełożyć poszczególne części ciasta, a następnie posypać warstwą kakao. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na ok. 6 godz. 

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>