Torcik grysikowy z truskawkami, bez pieczenia

torcik grysikowy z truskawkami bez pieczenia kasza manna3torcik grysikowy z truskawkami bez pieczenia kasza manna1

torcik grysikowy z truskawkami bez pieczenia kasza manna2

Bardzo dobry torcik – idealny deser na gorące dni, bo do jego przygotowania nie potrzebujesz włączania piekarnika. Spód wykonany z herbatników. Krem to masa grysikowa, a wierzch zdobią truskawki zatopione w galaretce.
Spróbuj zrobić go w swojej kuchni – nie pożałujesz ; )

Składniki na spód:

200 g herbatników np. petitków

80 g masła

 

Składniki na masę grysikową:

500 ml mleka

100 g masła

1/2 szklanka cukru

laska wanilii

1/2 szklanki kaszy manny

 

Dodatkowo:

500 g truskawek

2 opakowania galaretki truskawkowej

 

Galaretki rozpuścić w 700 ml wody, odstawić do ostudzenia.

Tortownicę o średnicy o wymiarach 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasteczka zmiksować w malakserze.

Pokruszone ciasteczka wymieszać ze stopionym masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć tortownicę i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy grysikowej.

W garnku zagotować mleko z cukrem i masłem. Do gorącego mleka dodać wyskrobane ziarenka z laski wanilii, kaszę mannę, zagotować. Gotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszać, do otrzymania gęstej kaszy. Ostudzić około 15 minut. Ciepłą masę wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Przestudzić.

Zalać tężejącą galaretką.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego ; )

Źródło inspiracji

torcik grysikowy z truskawkami bez pieczenia kasza manna4

torcik grysikowy z truskawkami bez pieczenia kasza manna5

Odpowiedz na „KamilaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>