Tort z truskawkami

tort z truskawkami biszkopt2 (2)

tort z truskawkami biszkopt3

tort z truskawkami biszkopt4

tort z truskawkami biszkopt6tort z truskawkami biszkopt1

Lekki, puszysty, biszkoptowy tort przełożony kremem ze śmietany kremówki, serka mascarpone i cienkimi plasterkami świeżych truskawek. Nasączony ponczem z półsłodkiego wina, który nadaje ciekawego smaku : )

Składniki na biszkopt:

4 duże jajka

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na krem:

250 g śmietany kremówki 30%

250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki

1 łyżka cukru pudru

 

Dodatkowo:

400 g truskawek

1/2 szklanka półsłodkiego wina

1/2 szklanka wody

 

Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej): białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka, zmiksować, następnie dodać  mąkę przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy o średni 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.

Piec w 180 stopni przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt. Pokroić na 3 równe blaty.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Serek mascarpone zmiksować, aby napuszyć ser.Do serka dodać ubitą śmietanę i połączyć dokładnie składniki. Podzielić masę na 3  równe części.

Przygotować poncz: szampana wymieszać w wodą.

Wykonanie całego tortu: Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu, wyłożyć 1/3 część masy śmietanowo-serowej, na wierzch poukładać około 200 g pokrojonych w plasterki truskawek. Przykryć drugim blatem, który należy również nasączyć ponczem, wyłożyć 1/3 część masy śmietanowo-serowej, poukładać około 150 g pokrojonych w plasterki truskawek. Przykryć trzecim blatem, który nasączyć resztą ponczu. Udekorować wierzch i boki tortu pozostałym kremem. Udekorować wierzch truskawkami.

Schłodzić w lodówce i podawać. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

tort z truskawkami biszkopt7

tort z truskawkami biszkopt8

tort z truskawkami biszkopt5

 

Odpowiedz na „MarzenaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>