Wielkie otwarcie i sernik idealny

Witam Was serdecznie na nowym blogu www.pieczarkamysia.pl przeniesiony z www.pieczarkamysia.blox.pl (który prowadziłam przez prawie 3 lata). Od dzisiaj po nowe wpisy zapraszam tutaj i będzie mi niezwykle miło jeśli będziecie mnie odwiedzać tak licznie jak na bloxie :).

Niestety nie udało nam się przenieść Waszych komentarzy, które są dla mnie bezcenne, dlatego proszę o komentowanie wpisów na nowej stronie.

Zachęcam do zaktualizowania Waszych ulubionych zakładek. 

Czujcie się jak u siebie i niech będzie Was tutaj ze mną bardziej słodko i jeszcze przyjemniej!

Z okazji wielkiego otwarcie przygotowałam dla Was sernik idealny z truskawkami. Rozpływa się w ustach, jest delikatny, przygotowywany na ciasteczkowym spodzie, ze śmietanową polewą, udekorowany truskawkami. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze ma bardzo kremową konsystencję, jest równy jak stół i nie opada. Wypróbujcie go koniecznie!

sernik idealny z truskawkami1

sernik idealny z truskawkami3

sernik idealny z truskawkami2

sernik idealny z truskawkami4

 

Składniki na spód:

180 g herbatników

60 g masła

 

Składniki na masę serową:

900 g serka śmietankowego

250 g kwaśnej śmietany 18%

6 jajek

2/3 szklanki cukru

1 opakowanie budyniu bez cukru

 

Składniki na polewę:

150 g kwaśnej śmietany 18%

2 łyżeczki cukru pudru

 

Dodatkowo:

truskawki do dekoracji

 

Ciasteczka rozdrabnić w blenderze, na proszek. Połączyć je w misce z topionym masłem i mieszać, aż powstanie ‚mokry piasek’. Masą z ciasteczek wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23 cm i dokładnie docisnąć. Tortownicę włożyć do lodówki na około 30 minut.

Po przygotowaniu ciasteczkowego spodu piekarnik nagrzać do 220oC i pod kratkę, na którą postawimy sernik wstawić płaskie naczynie w gorącą wodą. Sernik piekąc się w towarzystwie pary będzie jeszcze bardziej delikatny i nie wyschnie.

Następnie przygotować masę serową. Ser połączyć w misce ze śmietaną i cukrem. Miksować około 2 minuty. Następnie dodać po jednym jajku i energicznie mieszać. Na koniec dodać budyń i miksować jeszcze około 2 minuty, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120oC i piec 60-70* minut, nie otwierając piekarnika, by nie pozwolić uciec parze. Pod koniec pieczenia wymieszać składniki na polewę wyjąć sernik, rozprowadzić polewę na wierzchu i piec dodatkowe 10 minut.

Sernik studzić w zamkniętym piekarniku przez 4 godziny, a następnie wstawić do lodówki  (najlepiej na całą noc).

Wierzch udekorować świeżymi truskawkami.

Smacznego :)

*Jeśli po tym czasie środek sernika nie będzie jeszcze ścięty należy go piec dłużej. Jeśli będzie się za bardzo rumienił, wystarczy go z góry przykryć papierem.

sernik idealny z truskawkami5

sernik idealny z truskawkami6

Odpowiedz na „AgnieszkaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>