?

Domowe bułki są najlepsze! Każdy o tym dobrze wie ; ) dzisiaj na śniadanie proponuję z dodatkiem otrębów. Ciasto należy przygotować już dzień wcześniej (najlepiej wieczorem) a kolejnego dnia będzie można się cieszyć smakiem chrupiących, delikatnych, puszystych bułeczek.?

Miłego dnia ; )??

 

 ?Składniki na zaczyn:

10 g świeżych drożdży

120 ml ciepłej wody

120 g mąki pszennej chlebowej

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć szczelnie folią i zostawić w ciepłym miejscu na całą noc. 

Składniki na ciasto właściwe:

400 g mąki pszennej

60 g otrębów (żytnich + owsianych)

10 g drożdży 

120 ml wody

1 łyżeczka cukru

1 1/2 łyżeczki soli

3 łyżki oliwy z oliwek

W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na 15 minut. W międzyczasie przesiać do miski mąkę, dodać otręby, sól, wymieszać. Następnie dodać zaczyn i rozczyn z poprzedniego dnia, olej i wyrobić mikserem lub ręką gładkie i nieklejące się ciasto (można trochę podsypać mąką, ale nie za dużo).

Ciasto zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie podzielić ciasto na 9 równych części i formować zgrabne bułeczki. Układać na blaszy (tej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.

Zostawić do napuszenia na 30-40 minut.

Posmarować z wierzchu oliwą i posypać wierzch otrębami.

Piec w 200oC około 20 minut (do złotego koloru).

Studzić na kratce.

Smacznego!