zupa chlebowa1 zupa chlebowa2 zupa chlebowa3

 

Nie macie pomysłu na użycie czerstwego chleba? Mam na to świetny sposób. Możecie z chleba ugotować zupę i to w około 30 minut! Danie jest tanie i nie wymaga skomplikowanych składników. Zupa wychodzi bardzo sycąca, aromatyczna i ciekawa w smaku – idealna na chłodne jesienno-zimowe dni.

Zamiast wyrzucać chleb – co zawsze moja babcia uważała wielkim grzechem spróbujcie ugotować zupę chlebową w swoim domu :)

 

Składniki:

500 g ciemnego chleba, najlepiej takiego na zakwasie (może być czerstwy)

3 łyżki oliwy oliwek

2 łyżki masła

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 litry bulionu drobiowo-warzywnego

pieprz, sól do smaku

 

Dodatkowo:

śmietana 18% do dekoracji

świeżo mielony pierz

 

W garnku z grubym dnie pogrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać pokrojony w kostkę chleb. Smażyć 2 minuty i zalać bulionem. Gotować około 20 – 30 minut. Do rozgotowanego chleba dodać masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksować blenderem na krem.

Podawać na gorąco.

Udekorować śmietaną i świeżym pieprzem.

Smacznego.

zupa chlebowa4 zupa chlebowa5