Zupa jarzynowa z młodych warzyw1 Zupa jarzynowa z młodych warzyw2

Idealna zupa na lato – jarzynowa, z młodych warzyw, pełna witamin i słońca. Lekka i pyszna. Polecam podawać ze świeżym pieczywem.

 

Składniki na 4 porcje:

2 ½ litry wody

kość wołowa

4 młode marchewki

1 młoda pietruszka

1 por

6 młodych ziemniaków

2 cebule dymki

2 ząbki czosnku

garść młodego groszku

garść fasolki szparagowej

szczypta tymianku

świeża zielenina ( po 3 łyżkach posiekanego koperku, szczypiorku, pietruszki)

1/2 łyżeczki imbiru

sól, pieprz do smaku

 

Warzywa umyć, obrać, pokroić w talarki lub w kostkę, odstawić.

Do 2 litrów wody dodać szczyptę tymianku, kość i gotować około 1 godziny. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, por, groszek, fasolkę, cebulę, czosnek, imbir, pieprz, posiekaną zieleninę i gotować około 30 minut (do miękkości warzyw).

Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Udekorować szczypiorkiem i podawać ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Zupa jarzynowa z młodych warzyw3