Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Wyczerpały się Wam rezerwy energii? Jeśli tak to proponują pyszną zupę pomidorową. Intensywnie warzywną i dodatkiem ziół i czosnku.  

Z wierzchu udekorowana kleksem śmietany, możną ją podawać z ulubionymi dodatkami ryżem lub makaronem.

Palce lizać!

 

Mój przepis

Składniki na 4 porcje:

1 duża cebula lub 2 małe

5 ząbków czosnku

1 puszka pomidorów bez skórek

500 ml passaty pomidorowej

500 ml bulionu warzywno – mięsnego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki masła

1 łyżka oleju

przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, sól, odrobina pieprzy cayenne, szczypta imbiru

 

Do podania:

śmietana 18%

ewentualnie makaron

 

W dużym garnku roztopić masło, dodać olej, na to pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do złotego koloru, dodać pomidory z puszki, gotować 10 minut. Następnie dodać  bulion warzywny i passatę pomidorową. Doprawić ziołami, gotować kolejne 30 minut. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem.

Dekorować kleksem śmietany.

Smacznego!