Babka bardzo wilgotna z gotowaną cytryną

Baba jak malowana i zabawa!


Babka bardzo szybka w wykonaniu – jak prawie każda babka, delikatna, puszysta, wspaniale wyrośnięta, bardzo wilgotna z kwaskową nutką cytryn! Polecam na popołudnie do kawy ; )

 


Składniki:

1 cytryna

sok z 1/2 cytryny

3/4 szklanki cukru

1 i 1/3 szklanki mąki

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 jajek – oddzielnie białka i żółtka

100 g miękkiego masła lub margaryny


Cytrynę wyszorować i ugotować w całości (ok 1 godzinę w gotującej się wodzie). Następnie przekręcic przez maszynkę lub zmiksować blenderem na jednolitą masę. Do powstałej masy dodać cukier i całość utrzeć. Do cukru dodajemy masło i dalej ucieramy. Do masy dodawać po jednym żółtku, wlać sok z cytryny. Na końcu wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wmieszać w masę. Ciasto wlać do formy – u mnie z kominem o średnicy 21 cm ( wysmarowana wcześniej masłem i posypaną mąką).

Piec w tempemperaturze 180oC około 50 minut (do suchego patyczka).

Upieczoną babkę polukrować lukrem cytrynowym lub obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

znika bardzo, ale to bardzo szybko..

Zostałam zaproszona przez Myniolinkę do zabawy odkrycia swoich tajemnic…

moje marzenie takie prosto z serca  to kochać i być kochanym do końca moich dni : )

a taka bardziej przyziemna tajemnica to bardzo lubię chodzić wcześnie spac i wcześnie rano wstawać z kurami, wtedy dzień jest o wiele dłuższy, a przecież zawsze jest tyle do zrobienia ; )

Do zabawy zapraszam:

Russkaya, Ewena, Monikę i Annę.

Pozdrawiam serdecznie ; )

Comments are closed.