Baranek Wielkanocny

 

 

Dekoracyjny baranek Wielkanocny z cytrynowej, delikatnej, puszystej babki piaskowej. Do zrobienia baranka potrzebujemy formę o odpowiednim kształcie – należy ją dokładnie wysmarować masłem i obtoczyć bułką tartą. To szybki i prosty sposób na słodką dekorację świątecznego stołu lub jako dodatek do święconki.

Miłego poniedziałku Wielkanocnego ; )

 

Składniki:

1 opakowanie budyniu cytrynowego bez cukru 38g (lub mąki ziemniaczanej)

100 g mąki pszennej

50 g cukru

1 łyżeczka do pieczenia

50 g masła

3 jajka

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka jedno po drugim w minutowych odstępach i miksować. Dodać mąkę z budyniem przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenie się składników.Formę na baranka dokładnie wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i spiąć formę. Przelać ciasto w 180oC około 45-50 minut (do suchego patyczka).Całkowicie ostudzić i wyjąć baranka. 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>