Buchty z powidłami

Drożdże instant. powidła i drożdżowa rodzinka ; )

  

Zawsze, kiedy widziałam je na czyimś blogu -zazdrościłam. Już od paru dni planowałam, że jak przyjadę do domu na te święta upiękę ten piękny rodem z Czech drożdżowy przysmak i się udało : ) Buchty jak malowane z powidłami śliwkowymi. Puszyste, nie suche, lekko maślane i mięciutkie. Jak na nie patrze moje pierwsze skojarzenie to drożdżowa rodzinka, której członkowie mocno się do siebie przytulają ; ) Sami spróbujcie!

 

 

Składniki:

500 g mąki pszennej

10 g drożdży suchych

270 – 300 ml mleka

60 g masła, roztopionego

1 małe jajko

2,5 łyżki cukru

1/4 łyżeczki soli

powidła śliwkowe (około pół słoiczka) na nadzienie

2 łyżki masła, roztopionego, do posmarowania

cukier puder do oprószenia

 

Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia.

Drożdże suche wymieszać z mąką. Jajko roztrzepać z mlekiem, cukrem i skórką otartą z cytryny. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać mleko z jajkiem, dodać masło, sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 50 – 55 gramowe części. Z każdej części zrobić kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni (lub rozwałkować), na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia i skleić. Układać blisko siebie w tortownicy (powinny się stykać). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 – 27 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce, podawać oprószone cukrem pudrem.

 

Smacznego : )

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>