Bułeczki otrębowe jak grahamki



 

Nie ma to jak domowe pieczywo wyjęte prosto z własnego piekarnika. Dzisiaj zapraszam Was na puszyste, delikatne bułeczki z wykorzystaniem otrębów pszenno-owsianych, które zalegały u mnie w szafce.

Głodni?

Zapraszam na kanapkę ; ) 

i życzę miłego piątku :)

Źródło przepisu: Liska

 

Składniki:

300 g mąki pszennej

50 g otrębów (użyłam granulowanych otrębów owsiano-pszennych z dodatkiem żurawiny, Liska dała z dodatkiem jabłka, ale mogą to być dowolne otręby)

20 g oleju roślinnego

15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych instant)

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru

190 g wody w temp. pokojowej


Do drożdży dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić na 15 minut, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Powinniśmy uzyskać gładkie, niezbyt twarde ciasto. Można je również wyrobić przy pomocy miksera z hakiem.
Ciasto uformować w kulę, posmarować delikatnie olejem roślinnym i odstawić na godzinę do wyrastania – powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie na kształt koła i pokroić je nożem na na 8 porcji (trojkątów). Bułeczki można uformować dowolnie. Jeśli ciasto za bardzo się klei, nie podsypujemy go mąką, a smarujemy ręce delikatnie oliwą lub olejem.
Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub na macie silikonowej).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 40-60 minut. Bułeczki wyraźnie urosną.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 st C.
Wyrośnięte bułeczki delikatnie spryskujemy olejem roślinnym (opcjonalnie) i wstawiamy do piekarnika, jednocześnie spryskując jego ścianki wodą ze spryskiwacza lub wrzucając na dno ok. 1/2 szkl. kostek lodu.
Pieczemy ok. 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 210 st C i dopiekamy kolejne 5-10 minut – bułeczki powinny być wyraźnie rumiane.
Po upieczeniu studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>