Bułeczki pszenne z twarożkiem wiejskim

Śniadanie niespodzianka

 

Specjalnie dla mojego R. wstałam dzisiaj wczesnym rankiem, aby zrobić mu niespodziankę w postaci świeżych bułeczek. 

To nie jest zwykłe pieczywo ;) to bułeczki z dodatkiem wiejskiego twarogu (cottage cheese) – u mnie twarożek ze szczypiorkiem, który nadał świetny aromat! Puszyste, delikatne, mięciutkie, z chrupiącą skórką, pięknie pachnące.

Za to moja nagroda była wspaniała – dostałam wielkiego buziaka w czoło i R. szepnął – „są pyszne!”, także polecamy ; )

Pasują do wszystkiego – wędlin, serów i na słodko.

 

Miłej niedzieli ; )


Autorka przepisu: Dorotus76

 

 

Składniki na około 15 dużych bułeczek:

2 paczki suchych drożdży (po 7 g każda) lub 28 g świeżych drożdży

1/2 szklanki ciepłej wody (40 – 45ºC)

1/4 szklanki brązowego cukru

2 łyżeczki soli

2 łyżki stopionego masła

1 szklanka twarożku wiejskiego (około 300 g)

2 jaja

2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej

2 – 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej


Do posmarowania:

roztrzepane jajko z 1 łyżką 

sezam, mak, siemię lniane – do posypania


W dużej misce rozczynić drożdże w letniej wodzie. Dodać cukier i odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Dodać sól, masło, twarożek (ja go zmiksowałam blenderem, by w cieście nie było kuleczek twarogu), jajka, mąkę. Wymieszać i wyrobić dokładnie, by ciasto było gładkie i elastyczne (można w maszynie do chleba). Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 – 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjać, uformować 70 – 80 gramowe bułeczki. Wykładać je na oprószoną mąką blachę, w pewnej odległości od siebie, sporo urosną. Przykryć, pozostawić na 30 – 45 minut do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać nasionami. Piec około 15 – 20 minut w temperaturze 190ºC, aż bułeczki się przyrumienią. Studzić na kratce.

Dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić  program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough’. Po tym czasie  ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.


Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>