Bułki na jogurcie greckim



 

Puszyste, delikatne, mięciutkie bułki na jogurcie greckim, posypane siemieniem lnianym, na śniadanie zajadane z serkiem wiejskim i rzeżuchą.

Polecam i życzę miłego dnia!


Źródło przepisu: Moje Wypieki

 

Składniki na 12 dużych bułeczek:

500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)

1 łyżka cukru

1,5 łyżeczki soli

7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych

200 g jogurtu (naturalnego, greckiego, itp.)

120 ml mleka

1 jajko

60 g masła

Dodatkowo:

1 jajko do posmarowania

sezam do posypania (u mnie siemię lniane)


Wszystkie składniki na bułeczki włożyć do miski i zagnieść ciasto (można użyć miksera, ja umieściłam je w maszynie do pieczenia chleba na wyrabianie i wyrośnięcie). Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków, z których uformować bułeczki. Kłaść na blaszce oprószonej mąką (można kłaść w niewielkich odległościach od siebie, by podczas pieczenia się zetknęły), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC, przez 20 – 25 minut (piekłam krócej). Studzić na kratce.

Dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough’. Po tym czasie  ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego :)

* w oryginalnym przepisie bułeczki zostały wysmarowane olejem przed położeniem na blaszce/tortownicy – ja to pominęłam




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>