Bułki pszenno – żytnie

bulki pszenno zytnie3

bulki pszenno zytnie2

bulki pszenno zytnie5

bulki pszenno zytnie4

 

Bułki z wykorzystaniem mąki pszennej i żytniej mają chrupiącą skórką i miękkie wnętrze. Zaczyn należy przygotować dzień wcześniej (wieczorem), zostawić na całą noc a następnego dnia dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Z przepisu wychodzi 9 -10 pysznych bułeczek.

Bułki są również smaczne następnego dnia po upieczeniu. Można je również zamrozić i cieszyć się świeżością o każdej porze dnia i nocy!

Udanych wypieków!

 

Składniki na zaczyn:

10 g świeżych drożdży

120 ml ciepłej wody

120 g mąki pszennej chlebowej

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć szczelnie folią i zostawić w ciepłym miejscu na całą noc.

 

Składniki na ciasto właściwe:

200 g mąki pszennej

300 g mąki żytniej typ 720

10 g drożdży

150  ml wody

3 łyżki oleju słonecznikowego

1 łyżeczka cukru

1 1/2 łyżeczki soli

 

W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na 15 minut. W międzyczasie przesiać do miski mąki, dodać sól, wymieszać. Następnie dodać zaczyn i rozczyn z poprzedniego dnia, olej i wyrobić mikserem lub ręką gładkie i nieklejące się ciasto (można trochę podsypać mąką, ale nie za dużo).

Ciasto zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie podzielić ciasto na 9 lub 10 równych części i formować okrągłe bułki  lub węzełki. Układać na blasze (tej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.

Zostawić do napuszenia na 30-40 minut.

Piec w 200oC około 20 minut (do złotego koloru).

Studzić na kratce.

Smacznego! :)

bulki pszenno zytnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>