Chleb na sodzie

  I love baking

 

Ostatnio zwariowałam na punkcie wypieków świeżego pieczywa! To takie proste i zdrowe, sama decyduję o tym co zjem i co znajdzie się w moim chlebie.

Dzisiaj bardzo szybki chleb do wykonania – jego przygotowanie zajmuje około 15 minut + czas pieczenia. To wypiek bez dodatku drożdży, a rośnie na sodzie i proszku do pieczenia, bez oczekiwania na zaczyn i wyrośniecie ciasta! Po prostu cudo! Ale ostrzegam, że jest delikatnie suchawy i czuć w nim aromat sody.

To bardzo popularny chleb w Irlandi, często do niego dodaje się rodzynki, orzechy, albo zwiększa się ilość cukru, czyli przygotowuje się wersję na słodko.

Charakterystyczne nacięcie na wierzchu pochodzi z wierzeń, że krzyż na chlebie odstrasza złe duchy i demony. U mnie zawsze była tradycja robienia znaku krzyża na spodzie chleba przed jego krojeniem, robicie tak w Waszych domach? Napewno nauczę tego moje dzieci, aby podchodziły do chleba z szacunkiem. Teraz wiemy, że te nacięcia pomagają w wyrastaniu ciasta i ułatwia nam jego krojenie na kawałki.

To idealny pomysł kiedy nie mamy drożdży w domu, lub potrzebujemy zrobić coś na szybko, np. do śniadania lub romatycznej, spontanicznej kolacji. Polecam wypróbowania, bo to w mojej kuchni nowe odkrycie kulinarne ; )

 


Składniki:

180 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego

1/2 łyżki cukru

440 g mąki pszennej 

1 łyżeczka soli morskiej 

1 łyżka otrebów pszennych 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżka sody 


Nagrzać piekarnik do 190oC i przygotować formę (u mnie tortownica średnicy 
22 cm),którą wyłożyć papierem do pieczenia.

Do garnka wlać jogurt z cukrem i podgrzać na wolnym ogniu do całkowitego wymieszania się składników. Pozostałe składniki czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia, otręby połączyć razem w misce i posolić. Na to wylać ciepły jogurt z cukrem. 
Wyrabić ciasto, które powinno być gładkie i miękkie. 
Uformować je w kule i zrobić głębokie nacięcia w kształcie krzyża na wierzchu.

Piec około 40-60 minut aż chleb po opukaniu go będzie się wydawał w środku pusty, a z zewnątrz będzie pięknie złotawy.
Wystudzić na kratce. 

Smacznego!


Comments are closed.