Chleb pszenno – żytni na zakwasie z ziarnami

Chleb pszenno - zytni na zakwasie z ziarnami1 Chleb pszenno - zytni na zakwasie z ziarnami2 Chleb pszenno - zytni na zakwasie z ziarnami3

 

Bardzo dobry chleb przygotowane wg metody 2fazowej, czyli najpierw musicie przygotować zaczyn chlebowy, a dopiero po 12 godzinach przygotowujecie ciasto właściwe. Bardzo puszysty, pięknie wyrośnięty chleb na zakwasie z ziarnami słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. Polecam!

Składniki na zaczyn:

1/2 szklanki zakwasu żytniego

170 g mąki żytniej typ 720

3/4 szklanki wody

 

Składniki na ciasto właściwe:

200 g mąki żytniej typ 720

100 g mąki pszennej typ 650

350 g wody

1/2 łyżki soli

1/3 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki pestek słonecznika

1/2 szklanki sezamu

1/2 szklanki siemienia lnianego

 

Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie chleba przygotować zaczyn zakwasowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić w przykrytej folią misce w temperaturze pokojowej na całą noc (przynajmniej 12 godzin).

Rano do wyrośniętego zaczynu dodać resztę składników na ciasto właściwe (oprócz ziaren), wymieszać i krótko wyrabiać (ręką, mikserem lub łyżką). Na końcu dodać podprażone na patelni ziarna (dzięki podprażeniu chleb będzie miał orzechowy posmak). Miskę z ciastem przykryć i odstawić na około 1,5 godziny, aż ciasto zacznie lekko rosnąć.
Foremkę do pieczenia  (30 x 7 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką żytnią lub otrębami. Przełożyć ciasto chlebowe. Foremkę owinąć szczelnie folią i odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny. Najlepiej zaglądać do ciasta co pół godziny i sprawdzać, czy nie przerosło. Kiedy podwoi swoją objętość i podejdzie do brzegów foremki – to czas na pieczenie.

Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 200 stopni. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 50 minut. Kroić całkowicie ostudzony.

Smacznego!

Chleb pszenno - zytni na zakwasie z ziarnami5

Chleb pszenno - zytni na zakwasie z ziarnami4

Odpowiedz na „KamilaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>