Chleb z amarantusem

chleb z amarantusem2 chleb z amarantusem1

chleb z amarantusem5

chleb z amarantusem3

 

Samo zdrowie! :) Domowy chleb na żytnim zakwasie z dodatkiem poppingu z amarantusa. Bardzo prosty przepis, bez zagniatania ciasta. Po za tym amarantus zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies i wiele innych właściwości zdrowotnych. Poczytajcie o amarantusie w sieci ; )

 

Składniki:

450 g mąki pszennej

100 g mąki żytniej

400 g wody w temperaturze pokojowej

ok 100 – 150 g aktywnego zakwasu

10 g soli

50 g  poppingu z amarantusa

 

Wszystkie składniki razem z poppingiem z amaratusa umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Formę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać np. moczoną łyżką w wodzie. Zostawić na 12 – 16 h do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy).

Piec w 200 stopniach 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i dopiekać dodatkowa 15 minut.

Kroić całkowicie ostygnięty.

Smacznego!

chleb z amarantusem6

chleb z amarantusem4

Odpowiedz na „judikAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>