Crusty Hard Rolls

Crusty Hard Rolls

  Bułki mega puszyste, delikatne i mięciutkie wewnątrz, z zewnątrz chrrrupiące i posypane makiem – przedstawiam Wam Crusty Hard Rolls :) Polecam...
Czekoladowe ciasto z gruszką

Czekoladowe ciasto z gruszką

  Bardzo dobre połączenie słodkich, całych gruszek zanurzonych w wilgotnym, czekoladowym cieście. Wypiek jest bardzo prosty i łatwy do zrobienia. Spróbujcie koniecznie!  ...
Bułki z czosnkiem i ziołami

Bułki z czosnkiem i ziołami

  Na sobotnie śniadanie zapraszam na przepyszne, bardzo puszyste, delikatne bułki pszenne z nadzieniem z masła z dodatkiem świeżego czosnku, pietruszki i...
Tartaletki z panna cottą i borówkami

Tartaletki z panna cottą i borówkami

  Delikatne, kruche ciasto, do tego nadzienie z panna cottą :) Wierzch udekorowany owocami borówki amerykańskiej. Brzmi pysznie? Cudne, małe tartaletki, które...
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

  Jeśli tak samo jak ja uwielbiacie drożdżowe wypieki to zapraszam Was na ciasto drożdżowe pachnące pieczonymi śliwkami z chrupiącą, maślaną kruszonką....
Makaronowe muszle nadziewane warzywami

Makaronowe muszle nadziewane warzywami

  Nie macie pomysłu na obiad? Polecam zapiekankę makaronową z nadzieniem z sezonowych warzyw i odrobiny ulubionej kiełbasy w sosie pomidorowym, zapiekaną pod...
Mini pizze - idealne!

Mini pizze – idealne!

  Skusisz się na mini pizzę na delikatnym drożdżowym cieście z moimi ulubionymi dodatkami: serem, cebulą, pomidorami, pieczarkami, ziołami i sosem pomidorowym?...
Wielkie otwarcie i sernik idealny

Wielkie otwarcie i sernik idealny

Witam Was serdecznie na nowym blogu www.pieczarkamysia.pl przeniesiony z www.pieczarkamysia.blox.pl (który prowadziłam przez prawie 3 lata). Od dzisiaj po nowe wpisy zapraszam...
Ciasto waniliowe z jabłkami

Ciasto waniliowe z jabłkami

Szybkie, proste, ucierane ciasto z dodatkiem wanilii i jabłek. Delikatne, puszyste, nie za suche, takie jak lubimy. Idealne do popołudniowej kawy. W...
Grissini

Grissini

Słyszeliście o grissini? To rodzaj włoskiego pieczywa, wyrabianego wg przepisu podobnego do tego na pizzę :) znane podobno już od XIV w. ...
Tort bezowy z kiwi

Tort bezowy z kiwi

  Zapraszam Was na mój pierwszy tort bezowy. Chrupiące blaty bezowe przełożone kremem z bitej śmietany i serka mascarpone z nutą cytryny....
Muffinki kokosowe z polewą czekoladową

Muffinki kokosowe z polewą czekoladową

Muffinki dla fanów kokosa. Intensywnie kokosowe, delikatne, puszyste, wilgotne i smaczne. Polane z wierzchu polewą czekoladową sprawiają, że życie staje się słodsze...

 

W zeszły poniedziałek dostałam do przyjaciółki ze studiów słoik z zakwasem na ciasto z takim przepisem:

„Aby chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką (miska plastikowa, szklana). Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryć lnianą ścierką.

Poniedziałek – chleb* wlać do miski, dodać 250 g cukru, nie mieszać, przykryć ściereczką.

Wtorek – Wlać 250 ml mleka (nie mieszać).

¦roda – dodać 250 g mąki (nie mieszać).

Czwartek – zamieszać rano, w południe i wieczorem.

Piątek – dodać 250 g cukru (nie mieszać).

Sobota – zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części. 3 z nich rozdać dobrym ludziom na szczęście (do poniedziałku).

Niedziela – do 4 części dodać 250 ml oleju. 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, 2 starte na tarce jabłka, startą czekoladę, wymieszać.

Piec około 45 minut (ja piekłam około 1 godzinę) w 180oC.

Chleb pochodzi z Watykanu, przynosi szczęście. Chleb piecze się raz w życiu! Spełnia życzenia całej rodziny. Przed zjedzeniem pomyśl życzenie. Oddając pozostałe części podaj przepis.”

Ciekawostką jest, że w Polsce nosi nazwę chleba przyjaĽni Amiszów, a w Niemczech ?ciasto Hermana. Kiedy drożdże nie były tak popularne jak dzisiaj przekazywało zakwaszone ciasto z rąk do rąk.

Mój chlebek wyszedł bardzo smaczny!

Wilgotny, puszysty i delikatny. Z dodatkiem jabłek i gorzkiej czekolady (można dodać swoje ulubione dodatki: orzechy, suszone owoce), upieczony w tortownicy o średni 22 cm.

Do niedzielnej kawy w sam raz! :)

* Ci, którzy nie dostali zakwasu, a chcą zrobić chlebek podaję przepis na starter:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru ?szczypta drożdży (opcjonalnie) ?

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki z lekko ciepłym mlekiem. Odłożyć w ciepłe miejsce na noc (najlepiej przy kaloryferze). Kolejnego dnia wymieszać i włożyć do lodówki (niekoniecznie). Mieszać przynajmniej raz dziennie, proces fermentacji będzie trwał 3 dni. Po 3 dniach zabierz 1 szklankę starteru i postępuj zgodnie ze wskazówkami powyżej :) ?

 


Zobacz również:

Share this article

Poprzedni wpisSernik z ciasteczkami Następny wpisBatoniki amarantusowe i firma Biolevita

Komentarze do wpisu (3 komentarze/y)

  • kasxia pisze:

    I co przyniósł szczęście?:) Ja mam zakwas w lodówce.

  • campari34 pisze:

    W itam panią serdecznie jak już pani wie przepis na pani chleb z Watykanu oraz zdjęcia opublikował na swoim blogu kulinarnym nijaki Maciej B.Otóż ten pan pisze że nie ma żadnych dowodów na to że to są pani zdjęcia i ma pani to udowodnić prosi też o to żeby skontaktować się z jego prawnikiem .Czytelnicy jego bolga proszą o komentarz w tej sprawie .Pozdrawiamy aktywni użytkownicy topiku pt.
    ;propozycja obiadu na swieto niepodleglosci ; z kafeterii

  • Sara pisze:

    Campari34 dziękuję za czujność :) napisałam komentarz w kafeterii. Pozdrawiam :)

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Pinterest