Chleb ze śmietaną i koperkiem

hand made by pieczarkamySia

 

Właśnie na kolację zajadam się kanapkami z pysznego chlebka lekko przypominający bułkowaty chlebek kanapkowy. Dzięki dodatkowi śmietany nie jest taki suchy jak chleby na drożdżach ; ) Zrobiony na podstawie przepisu z blogu Ekspresje kulinarne, który zrobiłam z połowy porcji i zwięszyłam ilością koperku, który idealny tutaj pasuje, który upiekłam w keksówce o 20 cm długości.

Sami spróbujcie, bo to bardzo prosty i smaczny chlebek! :)

Miłego wieczoru ;)

Autorka przepisu: Gosiaa99

 

Składniki:

1/2 szklanki kwaśnej śmietany (temp. pokojowa)

2/3 szklanki ciepłej wody

łyżeczka cukru

łyżka parmezanu

łyżeczka soli

3 szklanki mąki pszennej (użyłam chlebowej)

2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży

3-4 łyżki drobno posiekanego koperku

Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól, parmezan i cukier. Wymieszać

Następnie dodajemy : śmietanę, wodę i koperek.

Składniki łączymy razem. Ciasto powinno być elastyczne, jednolite i odchodzić od brzegów miski.

W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki lub wody(wyrabiałam około 5 minut).

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na około 1 i 1/2 godziny.

Następnie z ciast formuje podłużny bochenek i umieszczamy w natłuszczonej lub wyłożonej papierem keksówce ( ja ciasto rozwałkowuje na prostokąt, zwijam w roladę, końce zlepiam i wkładam „złączeniem do dołu” w blaszce)

Przykrwamy i odstawiamy do podrośnięcia. Chleb powinien podrosnąć mniej więcej o 3/4 wysokości.

Pieczemy w 190oC przez około 35 -40 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>