Ciasto czekoladowe z jabłkami

Ciasto na popołudnie w domu: )


Dla mnie? – Idealne! Czekoladowe, z dodatkiem prawdziwej czekolady i kakao, z moim ulubionym owocem – jabłkiem! Ciasto bardzo delikatne, wilgotne, rozpływające się w ustach! W przygotowaniu bardzo proste i szybkie. Potrzebne tylko chęci i mikser! Gotowe do serwowania od razu po upieczeniu. U nas tak szybko rozkrojone, że dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie jak była jeszcze połowa ciasta : ) Czekoladowa rozkosz!





Składniki:

200 g niesolonego masła

185 g (1 szklanka) drobnego cukru, najlepiej brązowego

3 duże jajka, roztrzepane

2 łyżki kakao

100 g ciemnej czekolady (np. Lindt 70% lub deserowej), roztopionej i ostudzonej

280 g mąki

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki mleka

3 łyżki oleju słonecznikowego

3 duże jabłka

cukier puder do posypania i bita śmietana do serwowania

Piekarnik nagrzać do 180oC. Okrągłą formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem.
Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ubijając, następnie wymieszać z roztopioną i ostudzoną czekoladą. Szpatułką wymieszać z przesianą mąką z sodą i proszkiem do pieczenia oraz mlekiem i olejem. Jabłka umyć, obrać ze skórki, wykroić gniazda z nasionami i każde jabłko pokroić na 8 części.Połowę masy przełożyć do formy, rozłożyć jabłka, przykryć drugą połową masy, wyrównać powierzchnię.

Piec przez 30 minut lub do czasu aż patyczek zanurzony w cieście będzie suchy. Gdyby wierzch ciasta za bardzo się rumienił, przykryć luźno folią aluminiową. Ostudzić i wyłożyć na paterę, posypać cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną. Przechowywać w pojemniku, aby ciasto nie traciło wilgotności.

Smacznego : )


Comments are closed.