Ciasto czekoladowe z polewą

 

 

Zapraszam Was na pyszne, puszyste, wilgotne (dzięki dodatku jogurtu), intensywnie czekoladowe, dzięki gorzkiej czekoladzie ciasto przyozdobione z wierzchu i boków mleczną czekoladą.

Każdy kawałek to rozkosz dla podniebienia.

Polecam ;-)

(Przepis własny)


Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

3/4 szklanki jogurtu o smaku wiśniowym

100 g masła

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżki kakao

1/2 szklanki wody

 

Składniki na polewę:

100 g mlecznej czekolady

2 łyżki masła

 

Wodę, masło, gorzką czekoladę zagotować w garnuszku na małym ogniu i ostudzić.

Do miski wbić jajka, zmiksować z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, ostudzoną masę maślano – czekoladową, a na koniec jogurt. Wszystko dokładnie zmiksować.

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować boki masłem i delikatnie obsypać mąką. Przelać ciasto, wyrównać wierzch.

Piec około 1 godzinę (do suchego patyczka) w 180oC.

Po wystudzeniu ciasta w garnuszku na małym ogniu roztopić masło razem z mleczną czekoladą i polać całe ciasto z góry i boków.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>