Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Wyrośnięte na drożdżach, ze śliwkami.

 

Idealne połączenie delikatnego, puszystego ciasta drożdżowego z dużą ilością śliwek i cynamonową kruszonką chrupiącą między zębami :) .

Idealne na weekendowe popołudnie, kiedy jest czas na chwilę odpoczynku i na kawałek ciacha.

Polecam!


 

Składniki na ciasto:

500 g mąki

250 ml mleka

100 g masła roztopionego 

1 jajko

40 g drożdży

1 cukier waniliowy

120 g cukru

 

Składniki na kruszonkę:

 

50 g zimnego masła

50 g cukru

100 g mąki

1 płaska łyżeczka cynamonu

 

Dodatkowo:

 

0,5 – 0,7 kg śliwek

 

Przygotować zaczyn – do miski wkruszyć drożdże dodać 3 łyżeczki cukru i 100 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka (!), porządnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

W czasie wyrastania naszego zaczynu przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, resztę mleka, jajko i na koniec gotowy zaczyn. Mikserem lub łyżką wyrobić ciasto (będzie klejące) przez około 7-10 minut.

Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrastania na 1-2 h. Ciasto powinno podwoić objętość.

Przygotować kruszonkę – w misce masło, mąkę, cukier i cynamon rozetrzeć między palcami, aby powstały kawałki kruszonki.

Pod koniec wyrastania ciasta umyć śliwki, osuszyć, przepołowić i wyjąć pestki. Przygotować formę o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię i układać owoce na wierzchu (przecięciem do góry), posypać kruszonką.

Piec w 200oC przez okolo 30-35 minut.

Smacznego :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>