To jedno z najpyszniejszych ciast jakie jadłam w życiu! Jest boskie w smaku! Bardzo szybkie do zrobienia, bo bez pieczenia. Wystarczą nam tylko herbatniki, masa kajmakowa, masa budyniowa, bita śmietana, trochę gorzkiej czekolady i gotowe! 

Uwaga! Ciasto bardzo uzależnia, choć łatwo się nim przesłodzić.

Do popołudniowej kawy jak znalazł.

Kto jeszcze nie próbował niech żałuje albo zabiera się za jego przygotowanie ;)

Polecam!

Źródło przepisu: Moje Wypieki

 

Składniki:

6 – 7 paczek herbatników petit beurre (opakowanie 100 g)

1,5 masy kajmakowej z puszki, około 600 g

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią*

125 g masła

4 łyżki mąki pszennej

5 łyżek mąki ziemniaczanej

4 jajka

600 ml śmietany kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru

100 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószenia

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy).

Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzać w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.

Przygotować budyń:

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 – 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek.

Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.

W tym momencie najlepiej całą formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc, a nawet dłużej. Herbatniki muszą zmięknąć.

Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. ¦mietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można kroić i podawać od razu.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).

* zamiast można użyć cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym (16 g)