Ciasto kawowe ze śmietaną

Klasyka.

Kawowy biszkopt, kawowy poncz, słodka śmietanka i znowu kawowy akcent. Dla fanów i fanek kawy – kawoszy, którzy kochają smak kawy ;-)

Polecam!

Bardzo szybkie i prosto w przygotowaniu. 

Porada: Aby śmietana dobrze się nam ubiła i nie zważyła należy ją z początku miksować na najwyższych obrotach miksera, a jak widzimy, że jest prawie ubita zmniejszyć do ? obrotów.??? Może znacie macie swoje sprawdzone triki na śmietanę?

Życzę aromatycznego dnia pachnącego kawą!?

 

Składniki na biszkopt:

6 jajek
niecała 1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
6 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru


Składniki na krem:
700 ml śmietany kremówki, najlepiej 36%
2 x 12 g Fix do ubijania śmietany


Składniki na poncz:
1/2 szklanki wody
1 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
2 łyżki cukru pudru
 
Dodatkowo:
3 łyżeczki drobno zmielonej kawy ziarnistej
 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier, kawę rozpuszczalną i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystkie składniki.
Formę prostokątną 20 x 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować formy masłem) przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt. 


W wodzie rozpuścić kawę rozpuszczalną i cukier puder. Nasączyć z wierzchu biszkopt.


¦mietanę kremówkę ubić w wysokim naczyniu. Dodać cukier puder wymieszany z Fixem do śmietany. Odłożyć ? szklanki do dekoracji, resztę przełożyć na biszkopt i wyrównać.

Posypać przez drobne sitko zmieloną kawą. Udekorować kleksem śmietany i ziarnami kawy.

Włożyć do lodówki na 2 godziny do schłodzenia i podawać.

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>