Ciasto na maślance z brzoskwiniami i kruszonką

1.08. Sierpień ma to do siebie, że słonko już niżej na niebie, że prawie skończono żniwa, że ciutek dnia co dnia ubywa.

 

Kolejne wakacyjne ciasto pachnące sezonowymi owocami :) bardzo szybkie, proste, a smak ciasta napewno zachęci każdego do kolejnego kawałka! Wilgotne, puszyste, delikatne, chyba każdemu by zasmakowało :)

Podczas robienia zdjęć pachniało tak pięknie ciastem, że myślałam, że nie wytrzymam i po spróbowaniu pierwszego kawałka czułam się w jak w niebie; ) naprawdę ciacho jest pyszne!

Polecam!

 



 

Składniki na ciasto:

1 szklanka maślanki o smaku brzoskwiniowym
3/4 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
1 cukier waniliowy (16 g)

Składniki na kruszonkę:
50 g masła
10 łyżek mąki
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy – 16 g

W pierwszej misce białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli wmieszać olej i ubijać, na koniec dodać maślankę.

W drugiej misce mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć zawartość obu misek (pierwszej i drugiej) i cały czas miksując utworzyć gładką masę.

Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.

Przygotować formę o wymiarach 25 x 35 cm, wysmarować masłem, obsypać mąką, przelać ciasto. Na wierzchu poukładać brzoskwinie i posypać kruszonką.

Piec w 175oC przez ok 50 minut – do suchego patyczka.

Smacznego ; )



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>