Ciasto śliwkowe z budyniem

Śliwki wcale nierobaczywka w towarzystwie budyniu.

Na kruchym cieście z grubą wartwą śliwek, zatopionych w budyniu, z wierzchu przykryte resztą ciasta, posypanym cukrem pudrem sprawiają, że nie da się zaprzestać na jednym kawałku ; ) bardzo prosty i szybki przepis, u mnie pieczony w kwadratowej formie żaroodpornej o boku 23 cm.

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu ; )

Przepis pochodzi z tej strony 

 


Składniki:

2 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru

0,5 kostki masła

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

1 budyń śmietankowy

250 ml mleka

300 g śliwek

Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Masło drobno siekamy, dodajemy do przesianej mąki. Dosypujemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wbijamy całe jajka. Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wstawiamy ciasto do lodówki. Z 250 ml mleka odlewamy ćwierć szklanki i rozpuszczamy w nim budyń. Resztę mleka zagotowujemy. Jeśli budyń jest bez cukru, dodajemy 1 łyżkę do mleka. Do gotującego się mleka dodajemy rozpuszczony budyń i zagotowujemy szybko mieszając. Powstanie bardzo gęsty budyń. Formę o wymiarach 12 cm x 25 cm (u mnie 23 x 23 cm) natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy na dno formy, następnie układamy śliwki, budyń i na wierzch nakładamy drugą połowę rozwałkowanego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy około 45 minut, do zrumienienia się ciasta. Studzimy w blaszce. Ciasto możemy polukrować ( ja posypałam cukrem pudrem).

Smacznego : )

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>