Ciasto z jabłkami i jeżynami

Dziewczyna jak malina, a może jak jeżyna?


Pyszne, proste i szybkie ciasto ze startym jabłkiem – dlatego ciasto jest wilgotne i jeżynami, które nadają ciastu piękny kolor i ciekawy smak. Bardzo aromatyczne, miękkie, z chrupiącą posypką z cynamonową nutą pasuje do popołudniowej herbaty. Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło lub podgrzane w mikrofalówce, podane z lodami śmietankowymi :)

Dla mnie? Pycha :) dlatego poproszę dokładkę! 

Autorka przepisu: Dorotus76

 

 

Składniki:

250 g mąki

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

130 g jasnego cukru muscovado

175 g masła

pół łyżeczki cynamonu

2 łyżki cukru demerara

1 małe jabłko, nieobrane, stare na tarce aż do ogryzka

2 duże jajka, roztrzepane

skórka otarta z cytryny

225 g jeżyn


Do miski przesiać mąkę, proszek i sodę. Dodać masło, cukier muscovado i rozetrzeć palcami jak na kruszonkę. Odłożyć 5 łyżek tej kruszonki na posypkę; do posypki dodatkowo wmieszać cynamon i cukier demerara, odstawić.

Starte jabłko wymieszać z jajkami i skórką z cytryny. Miksturę wmieszać do ciasta, wymieszać  (ciasto będzie bardzo gęste – takie ma być). Delikatnie wmieszać 3/4 jeżyn.

Keksówkę o wymiarach dolnych 21 x 10,5 cm wysmarować masłem, posypać kaszą manną.Wlać do niej ciasto, na górę kładąc pozostałe jeżyny. Na końcu wyłożyć posypkę.

Piec w temperaturze 180ºC przez 1 h 20 minut (tak, tak długo :). Po 50 minutach pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Piec do tzw. suchego patyczka. Studzić najpierw w formie, potem na kratce.

Smacznego :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>