Ciasto z jogurtem brzoskwiniowym i brzoskwiniami

 Stokrotka rosła polna a nad nią szumiał wiatr ; )

 

Przepis znaleziony na blogu White Plate, ale również widziałam je u kochanej Russkayi : )

Macie ochotę na delikatne, mięciutkie, puszyste, jogurtowe ciasto z małą zawartością tłuszczu, z dodatkiem ulubionych owoców? 

Właśnie je znaleźliście! Przepis bardzo łatwy, prosty i szybki do wykonania, jest naprawdę pyszne. Idealne na II śniadanie, na podwieczorek lub spacer z kawałkiem ciacha w ręce, bo dookoła jest przepieknie! Tyle zieleni, kwiatów, śpiewających ptaków. Zachęcam do upieczenia tego ciacha, spaceru poobiedniego i życzę miłego wtorkowego popołudnia : )

Autorka przepisu proponuje również wersje z ulubionym dżemem, można dodać kakao, cukier waniliowy, skórkę cytrynową – dosłownie wszystko na co macie tylko ochotę – u mnie brzoskwinie z syropu!

Autorka przepisu: Liska (z moimi małymi zmianami)

 

 

Składniki

3 jajka

1 kubeczek owocowego jogurtu (150 g u mnie brzoskwiniowy)

180 g drobnego cukru (dodałam cukier waniliowy i zmniejszyłam ilość cukru do 140g)

300 g mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

60 g roztopionego i ostudzonego masła

2 płaskie łyżki dżemu truskawkowego (dałam pokrojone domowej roboty brzoskwinie z syropu, użyłam ok 3 połówek brzoskwiń i drobno je pokroiłam)

Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie, wciąż ucierając, powoli wlewać jogurt.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmniejszając obroty miksera, wsypać ją stopniowo do miski.
Na końcu wlać masło i krótko zmiksować.
Keksówkę posmarować masłem, oprószyć mąką lub tartą bułką.
Wlać ciasto. Na wierzchu poukładać brzoskwinie i zrobić kilka ósemek nożem w foremce, aby ciasto wymieszało się z owocami.
Piekarnik nagrzać do 170oC.

Wstawić ciasto, piec 50-60 minut.
Po upieczeniu ostudzić w formie.

Smacznego! : )



Comments are closed.