Ciasto z truskawkami na maślance z glazurą

Kawałek po kawałku:) 

Jeśli mielibyście ochotę na coś delikatnego, puszystego, z truskawkami to zapraszam do mnie na ciacho!

Pyszne, idealne do popołudniowej kawy w gronie najbliższych. Ciasto na maślance z truskawkami i glazurą z dżemu truskawkowego, leciutkie jak chmurka, puszyste jak puszek, z miękkimi truskawami, bardzo proste i szybkie w wykonaniu – przepis może nam posłużyć jako koło ratunkowe na niezapowiedzianych gości.

Najbardziej lubię jeść takie ciasta palcami, kiedy odrywam kawałek po kawałku, a te smakuje tak dobrze, że nie chce się przerywać tej czynności :)

Spróbujcie sami! ; )

 

 

Składniki na tortownicę o średni 22 cm:

200 ml maślanki truskawkowej

2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

2 jajka

2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 szklanki oleju

1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:

ok 250-300 g truskawek

2 łyżki dżemu truskawkowego

 

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Jajka wbić do miski, wsypać cukier, cukier waniliowy i ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z wymieszaną maślanką z olejem. Miksować do czasu, aż powstanie gładka i jednolita masa.

Tortownicę wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąką. Gotowe ciasto przelać do formy, a na wierzch wyłożyć truskawki.

Piec około 30 minut – do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Dżem zmiksować, tak, by miał jednolitą konsystencję. Podgrzać w rondelku i rozsmarować go na wierzchu ciasta. 

Smacznego!

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>