Drożdżowe ślimaczki z gruszką i cynamonem4

Drożdżowe ślimaczki z gruszką i cynamonem1 Drożdżowe ślimaczki z gruszką i cynamonem2

Drożdżowe ślimaczki z gruszką i cynamonem3

Bardzo dobre połączenie drożdżowego, puszystego, wilgotnego ciasta, dojrzałych, słodkich, miękkich gruszek i cynamonu w jednej tortownicy :) Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, ślimaczki łatwo się formuje, a ciasto szybko się piecze dzięki czemu w niedługim czasie od wyrośnięcia ciasta możemy się cieszyć słodkim wypiekiem do kawy.

Mówię Wam – palce lizać ;)

 

Składniki na ciasto:

370 g mąki

30 g świeżych drożdży

100 ml mleka

1/4 szklanki cukru

1 jajko

50 g miękkiego masła

 

Składniki na nadzienie

3 miękkie gruszki

1 łyżeczka cynamonu

 

Drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki rozpuścić w ciepłym (nie gorącym mleku) i odstawić na 15 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, roztrzepane jajko i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować ciasto w kulkę, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie odłożyć z ciasta 150 g ciasta i wyłożyć nim spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Resztę ciasta rozwałkować na kształt prostokąta. Gruszki obrać i pokroić w drobną kostkę i wyłożyć równo na rozwałkowane ciasto, delikatnie wcisnąć owoce w ciasto. Posypać gruszki cynamonem i zawinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem 3 cm paski i układać w tortownicy z 1 cm odstępem od siebie. Zostawić na 30 minut do ponownego napuszenia.

Piec w 180oC około 30 minut (do złotego koloru ciasta).

Wierzch ślimaczków można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Drożdżowe ślimaczki z gruszką i cynamonem6

Drożdżowe ślimaczki z gruszką i cynamonem5